Book

Mølledag på Frilandsmuseet

Område: Maribo
Andre arrangementer på dette sted:
Kategori: Historie

Frilandsmuseet i Maribo deltager i Mølledagen
I anledning af den nationale mølledag er der mulighed for at få et nærmere kik på museets gamle stubmølle

Tredje søndag i juni bliver Dansk Mølledag fejret over hele landet og ikke mindst på Frilandsmuseet i Maribo. Her slår vi dørene op og inviterer indenfor til en dag, hvor museets mere end 400-årige stubmølle er omdrejningspunktet. På dagen er der adgang til møllen, og kommer vinden fra den rigtige retning, vil møllen oven i købet køre.

”Møllererhvervet er en vigtig del af fortællingen om livet på landet i tiden, før industrialiseringen satte ind. Det var her, landbobefolkningen fik forarbejdet størstedelen af sit korn med en teknik der var mange årtusinder undervejs. Fra stenalderens gruttesten, hvor kornet blev forarbejdet til mel ved håndkraft til de mere moderne møller med deres møllehjul og kværne”, fortæller Anne-Lotte Sjørup Mathiesen, formidlingsinspektør ved Museum Lolland-Falster.

Frilandsmuseets stubmølle kommer oprindeligt fra øen Fejø, der ligger ud for Lollands nordlige kyst. Oprindelig havde øen to vindmøller, en i Østerby og en i Vesterby, men i 1924 blev Vesterbys mølle købt og flyttet til Frilandsmuseet i Maribo. Her blev den sat op på pladsen foran Skovridergården. Her stod den frem til 2009, hvor Museum Lolland-Falster fik mulighed for at sætte den gamle stubmølle i stand med støtte fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. I forbindelse med restaureringsarbejdet blev der foretaget en dendrokronologisk undersøgelse (træringsdatering) af møllens stub. Dateringen viste, at stubben stammer fra 1594, hvilket gør den til den ene af Danmarks to ældste møller.

”Ikke blot er stubmøller en helt utrolig mekanisk opfindelse, der har lettet arbejdet for landbobefolkningen. Men at vi på Frilandsmuseet i Maribo kan fremvise en af landets to ældste møller, gør jo bare fortællingen her på stedet endnu sjovere”, fortæller en smilende Anne-Lotte Sjørup Mathiesen.

Der er også mulighed for at nærstudere museets nybyggede kopi af stubmøllen, som en af museets medarbejdere har fremstillet.

Hvor: Frilandsmuseet, Meinckesvej 5, 4930 Maribo
Hvornår: søndag d. 18. juni 2017. Museet holder åbent fra kl. 10-16, møllen holdes åben fra kl. 11-14.30.
Pris: voksne 60. kr., børn u/18 år 10 kr.

Kontaktoplysninger

Telefon nummer
0045 54 84 44 00
Kontaktperson navn
Museum Lolland-Falster
Kontaktperson email
post@museumlollandfalster.dk
Hjemmeside
http://www.musrumlollandfalster.dk

Links

Prisoplysninger

Prisoplysninger
Pris: voksne 60. kr., børn u/18 år 10 kr
Build: 09-12-2019 18:31:16, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-8199.cbischannel-28004 online3data03.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showdetails

Del denne side